LeksykonZdrowia.pl

Dlaczego w diecie Dukana nie ma miejsca na tłuszcze?

Wysoka waga bywa problemem coraz większej grupy osób, nie zaskakuje zatem to, że coraz intensywniej poszukujemy sposobów, dzięki którym moglibyśmy ją obniżyć i to obniżyć w sposób znaczący. Niemal wszystkie osoby zmagające się ze zbyt wysoką wagą zadają sobie sprawę z tego, że ich wrogiem są węglowodany, a co za tym idzie rozumieją konieczność rezygnacji z tych składników.

Okazuje się jednak, że i inne elementy naszej diety mogą być wcale nie mniej niebezpieczne, współcześni dietetycy uważają zatem, że szczególną czujność powinniśmy wykazywać i wówczas, gdy w grę wchodzą tłuszcze. O tym, że są one naszymi wrogami wspomina również Pierre Dukan, ponieważ zaś dieta stworzona przez tego francuskiego lekarza cieszy się popularnością na całym świecie, a liczba osób, które dzięki niej odmieniły swoje życie sięga już kilkuset tysięcy, warto przeanalizować jego poglądy na temat tłuszczów.

W pierwszych dwóch fazach swojej diety Dukan zdecydowanie zabrania przyjmowania tłuszczów, bez względu na to, czy mamy na myśli te pochodzenia zwierzęcego, czy też tłuszcze roślinne. Zdaniem Dukana postać, w jakiej je przyjmujemy ma drugorzędne znaczenie, najważniejsze powinno być dla nas bowiem to, że tłuszcze nie tylko nie pomagają w gubieniu zbędnych kilogramów, ale również mają niemały wkład w proces utrwalania się nadwagi. Jak to możliwe?

Francuski medyk, a za nim również szereg innych specjalistów zawodowo zajmujących się dietetyką, zwraca naszą uwagę na to, że tłuszcze są przyswajane przez organizm znacznie szybciej niż białka, trudno liczyć więc na to, że osoby, które je spożywają zaspokoją swój głód. Ryzykowne okazuje się i to, że tłuszcze nigdy nie są przyjmowane przez nas „bez towarzystwa” jak ma to miejsce w odniesieniu do preferowanych przez Dukana białek. Wraz z nimi chętnie konsumujemy zarówno cukry, jak i węglowodany, tłuszcze przyczyniają się więc do tego, że do naszego organizmu dostaje się ogromna porcja kalorii. Nadmiar spożywanego tłuszczu odbija się niekorzystnie i na naszym zdrowiu, wiele osób zmagających się z problemem zbyt wysokiego cholesterolu okazuje się więc fanami masła, margaryny i gęstej śmietany.

Wszystkie te argumenty sprawiają, że zwolennicy diety Dukana nie mają wątpliwości, co do tego, że nie ma w niej miejsca na tłuszcz.