Dieta Dukana i smażenie
czyli jak zastąpić tradycyjny "olej na patelni"?
Mięso i ryby – podstawa diety Dukana. Jak je przygotować tak by danie było smaczne, a jednocześnie by nie używać tłuszczu do smażenia? Możliwości mamy przynajmniej kilka – każdy sposób daje nam zaś nowe, ciekawe smaki.
Gotowanie na parze
Pieczenie w piekarniku
Świetny pomysł na przygotowanie praktycznie każdego rodzaju mięsa czy ryby. Jeśli zawiniemy produkty w folie, poddusimy je i uzyskamy sosik, w którym można później poddusić warzywa.
Smażenie na patelni
Smażyć bez tłuszczu można też na patelni z nieprzywierająca powłoką. Myśląc poważnie o odchudzaniu się metodą Dukana warto zainwestować w dobrą patelnię z grubym dnem – wtedy rzeczywiście nic nie będzie nam przywierać. Dukan dopuszcza (w trzeciej fazie), delikatne posmarowanie powierzchni patelni niewielką warstwą oliwy, ale lepiej unikać tego typu eksperymentów – zarówno dla samej diety, jak i ogólnie – dla zdrowia.
Ostatnio, w związku z popularnością diety pojawiły się w sprzedaży specjalne, antytłuszczowe podkłady do smażenia, które układa się na patelni i smaży bez tłuszczu. Można stosować je na każdą patelnię i choć są skuteczne, to przy tak długiej diecie, jaką jest dieta Dukana znacznie ekonomiczniej jest zainwestować w dobrej jakości patelnię.