LeksykonZdrowia.pl

Drób w fazie ataku diety Dukana

Dieta Dukana w swojej pierwszej fazie uznawana jest często za dość monotonną. Argument taki pada przy tym nie tylko z ust osób odchudzających się, ale również – pewnej grupy lekarzy. Jest on jednak chybiony – Pierre Dukan wymienia przecież aż dziewięć kategorii produktów, które możemy jeść bez żadnych ograniczeń nawet wówczas, gdy znajdujemy się na ścisłej diecie proteinowej.

kurczak

Szczególnie ważne miejsce wydaje się zajmować na niej drób, mamy bowiem do czynienia w jego wypadku z produktem wysoko cenionym nie tylko ze względu na swoją wartość odżywczą, ale i smak. Zwolennicy diety Dukana dobrze wiedzą, że jest on zadeklarowanym zwolennikiem białka zwierzęcego, drób zaś dostarcza go najwięcej.

Niestety, osoby, które liczą na fantastyczne drobiowe uczty muszą obejść się smakiem, okazuje się bowiem, że pochwała drobiu wyrażana przez doktora Dukana nie odnosi się do każdego jego przykładu. Kategorycznie wypada zapomnieć o mięsie gęsi i kaczek, osoby znajdujące się na diecie białkowej nie mają jednak prawa również sięgnąć po apetyczną i chrupiącą skórkę kurczaka. Włączając drób do naszego planu żywieniowego musimy mieć na uwadze to, że jest on bogaty nie tylko w białko, ale również w tłuszcz, a ten ostatni nigdy nie będzie naszym sojusznikiem. Jeżeli zatem po przygotowaniu kurczaka mamy wrażenie, że tłuszczu jest w nim znacznie więcej niż zaleca to autor diety, nie powinniśmy decydować się na spożywanie tego rodzaju potrawy i tłumaczenie, że nie byliśmy świadomi zagrożenia, na jakie się naraziliśmy postępując w ten sposób.

Drób może pozwolić nam przetrwać pierwszą fazę planu protal bez problemów, nie możemy jednak zapominać o tym, że ważne jest jego właściwe przyrządzanie. Osoby, które lubią smażonego lub pieczonego kurczaka nie musza obawiać się tego, że przyjdzie im zrezygnować z pysznej potrawy, każdy posiłek musi być jednak przyrządzany z pominięciem tłuszczu nawet wówczas, gdy obiecujemy sobie, że jego ilość będzie naprawdę minimalna.

Odchudzając się warto zmieniać swoje nawyki żywieniowe. Najmniej tłusty jest przede wszystkim relatywnie młody kurczak, dlaczego jednak mielibyśmy jeść wyłącznie mięso z tego zwierzęcia? Pierre Dukan poleca nam przecież również bardzo wartościowe mięso z królika oraz mięso z indyka, które można spożywać w każdej postaci, dlaczego więc nie zainteresować się tym, jak ono będzie nam smakować?