LeksykonZdrowia.pl

Przyprawy w diecie Dukana

przyprawy

Polecane przyprawy:
zioła, czosnek, tymianek, cebula, pietruszka, szalotka, szczypiorek, bazylia, cynamon, goździki, imbir, pieprz, pietruszka, mięta, papryka, soja

Zakazane dodatki:
keczup, cukier, masło, wszystkie oleje (w tym oliwa z oliwek), majonez

Posiłki spożywane w pierwszej fazie diety białkowej często uważane są za jednorodne, a przez to zdecydowanie mniej smaczne niż można byłoby się tego spodziewać. Wielu Polaków przystępujących do trudnego zadania polegającego na skutecznym gubieniu zbędnych kilogramów przyznaje, że właśnie ich powtarzalność stanowi w tym wypadku największe wyzwanie, dobrze jest zatem uświadomić sobie, że wcale nie musi tak być. Każdy posiłek może smakować nieco inaczej o ile tylko zdecydujemy się na to, aby włączyć do naszej diety przyprawy, cenne między innymi dlatego, że Pierre Dukan nie widzi przeciwwskazań uniemożliwiających wykorzystywanie przypraw czasie trwania fazy ataku.

Jedynymi z dodatków, które powinniśmy stosować z umiarem są musztarda i sól, ich nadmiar może mieć bowiem negatywny wpływ na całokształt diety niwelując pozytywne efekty, jakie do tej pory przynosiły nasze wysiłki. Nadmiar soli wiąże wodę w organizmie i sprawia, że organizm oczyszcza się wolniej, a przecież nie wolno nam zapominać o tym, że trawienie białka nie obywa się bez powstawania produktów ubocznych, których organizm powinien pozbywać się jak najszybciej.

Na szczęście, miłośnicy soli i musztardy nie musza obawiać się, że przyjdzie im zrezygnować na stałe ze swoich ulubionych dodatków. W coraz większej ilości sklepów można nabyć dietetyczną musztardę produkowaną bez użycia soli, a nawet sól charakteryzująca się znacznie zredukowaną ilością sodu. Produkty tego typu są oczywiście droższe niż "pełnowartościowa" musztarda i sól, pozwalają jednak nadać potrawą niezapomniany smak i wzbogacać je stosownie do naszych własnych potrzeb.

Mówiąc o przyprawach, które mogą w istotny sposób poprawić smak potraw nie zapominajmy również o cytrynie. Najczęściej wykorzystuje się ją, aby wzmacniać smak ryb, okazuje się jednak, że równie skutecznie jest ona w stanie poprawić smak chudego mięsa. Nie można jednak zapominać o tym, że kilka kropel soku z cytryny dodanych do potrawy nie jest tym samym, co mała szklanka wypita do posiłku. W tym drugim przypadku nie możemy już mówić o cytrynie jako o przyprawie, ale jako o owocu, a zatem produkcie, który w fazie ataku jest zakazany.

Przyprawy mogą być stosowane w czasie trwania pierwszej fazy diety Dukana nieomal bez ograniczeń, przekonanie się do nich może zaś przyczynić się do tego, że produkty białkowe staną się smaczniejsze.