Ryby (faza ataku i dalej...)
Zwolennicy odchudzania się zgodnie z metoda Dukana bardzo często ubolewają nad tym, że najważniejszą częścią wspomnianej diety jest mięso. Nie każdy przepada za kurczakiem i indykiem, mięso przygotowywane bez dodatku tłuszczu i soli może zaś zniechęcić nawet te osoby, które wcześniej sięgały po nie z upodobaniem. Na szczęście, wnikliwa analiza założeń, na jakich opiera się dieta białkowa Pierre Dukana uświadamia nam, że nasze obawy nie znajdują uzasadnienia, jeżeli bowiem nie przepadamy za mięsem, zawsze możemy korzystać z prawdziwego dobrodziejstwa, jakim są ryby.
O zaletach jedzenia ryb wspominają nie tylko dietetycy, ale i lekarze pierwszego kontaktu wskazujący na ich wartości odżywcze i znakomity smak. Pierre Dukan przychyla się do tych opinii przypominając, że osoby, które sięgają po ryby w żaden sposób nie powinny się ograniczać. Dieta białkowa dopuszcza spożywanie ryb morskich i rzecznych, tłustych i chudych oraz świeżych i wędzonych i to nawet wówczas, gdy sprawiają one wrażenie wręcz ociekających od tłuszczu. W rzeczywistości zawartość tłuszczu w rybach nie jest wcale aż tak duża, jak mogłoby się nam wydawać, mogą więc one stanowić wyjątkowo cenny składnik diety w fazie ataku.
Pewną ostrożność powinny jednak zachować osoby odwołujące się do możliwości, jakie otwierają przed nimi ryby w konserwach. Są one bardzo smaczne, a do tego idealnie sprawdzają się jako szybka przekąska, należy jednak zwracać uwagę na to, czy nie zawierają sosu. Najlepiej nie narażać się na niepotrzebne pokusy i kupować przede wszystkim ryby w sosie własnym, te bowiem zapewniają nam dostawy cennego białka, a jednocześnie nie narażają nas na to, że cała dieta zakończy się niepowodzeniem.
Ograniczenia dotyczą również przyrządzania ryb (Zobacz temat: Dieta Dukana i smażenie). Mogą być one zarówno smażone, jak i gotowane, nie możemy jednak zapominać o tym, że nawet najmniejsza ilość tłuszczu jest w stanie zniweczyć nasze starania i przyczynić się do tego, że dieta okaże się nieefektywna. Zawsze możemy jednak doprawić je przyprawami dopuszczalnymi w pierwszej fazie diety Dukana, a także polać cytryną, która pozwoli wyostrzyć ich smak.
Ryby znakomicie sprawdzają się przede wszystkim jako danie główne, ponieważ jednak skutecznie zaspakajają głód, możemy spożywać je również w ciągu dnia, gdy dopada nas głód, a nie mamy czasu na bardziej zaawansowane przygotowania kolejnego posiłku.