LeksykonZdrowia.pl

Białko - węglowodany

Powszechnie wiadomo, że nasza przeciętna dieta codzienna jest obfita w węglowodany, tłuszcze i białka. Nie każdy jednak wie, w jakiej proporcji należy je przyjmować, by osiągnąć najlepsze efekty.

Węglowodany to cukry proste i złożone, które dostarczają nam codziennie energii. Pamiętajmy jednak, że z czasem zapotrzebowanie na nią nie jest już takie duże, natomiast nasz organizm tak naprawdę jest w stanie obyć się bez nich. Węglowodany podnoszą poziom insuliny, a to z kolei sprzyja produkcji i odkładaniu się tłuszczu. Dlatego dieta doktora Dukana wymaga od nas przede wszystkim zrezygnowania z węglowodanów – z czasem będziemy mogli do nich powoli wracać. Początki bywają najtrudniejsze – dlatego w pierwszej fazie wykreślamy z naszego jadłospisu cukry pod jakąkolwiek postacią.

Tłuszcze, które dzielimy na zwierzęce i roślinne w diecie Dukana nie są traktowane tak, jak węglowodany, jednak i ich ilość musi zostać w pewien sposób ograniczona – zwłaszcza w odniesieniu do tłuszczów zwierzęcych.

Nareszcie pora powiedzieć słów kilka o białkach, wśród których wyróżniamy między innymi proteiny, od których wzięła się nazwa diety opracowanej przez doktora Dukana. Rzecz podstawowa – są one jedyną kategorią składników odżywczych, które są nam niezbędne do życia. Minimalna ich ilość, jaką musimy dostarczyć organizmowi każdego dnia wynosi 1 gram białka na 1 kilogram naszej masy ciała. O ile można by zrezygnować całkowicie z węglowodanów i znacznie ograniczyć spożywanie tłuszczów, o tyle z białek rezygnować nie mamy prawa. Jednak nie tylko z tego powodu Pierre Dukan uczynił je podstawą opracowanej przez siebie diety - okazuje się bowiem, że trawienie białek wymaga zdecydowanie więcej czasu i energii, niż trawienie cukrów i tłuszczów. Tym samym rozkładając białka, spalamy więcej kalorii. Przemiana materii intensyfikuje się i spalany jest tłuszcz – oczywiście pod warunkiem, że nie dostarczymy organizmowi węglowodanów, które spowolniłyby bardzo cały proces. Białka trawione są dłużej, dlatego spożywając posiłki wysokobiałkowe nie tak szybko zgłodniejemy. Poza tym – białka zapobiegają zatrzymywaniu w organizmie nadmiaru wody, który może prowadzić do tycia.